přístupnost webu

Recepty

závěrem

Vyzkoušejte naše recepty, ať víte, co Vašim dětem u nás ve školce chutná.            

Přejeme vám dobrou chuť 

Pomazánky slané

Tvarohová s rajčaty bazalkou a slunečnicovými semínky

250g tučného tvarohu nebo lučiny
100g českých rajčat (sladká)
Hrst čerstvé bazalky
Hrst slunečnicových semínek
Sůl

Rajčata a čerstvou bazalku nakrájet najemno, smíchat s tvarohem nebo lučinou a přidat slunečnicová semínka. Můžeme dochutit solí.
Podáváme na celozrnném pečivu.

Tvarohová se pažitkou

250 g tvaroh, lučina nebo sýr Fénix (dle chuti)

Hrst nakrájené pažitky.
Nakrájenou pažitku smíchat se sýrem (upřednostňuji fénix). Lehce zředit smetanou nebo mlékem. Tuto variantu není potřeba solit.
Podáváme na čerstvém chlebu.

Pomazánka z červené řepy

250 g pomazánkového másla
1 ks menší čerstvé červené řepy 

Uvařenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme do pomazánkového másla a vše dobře promícháme. Můžeme přidat i křen (pro děti tuto variantu ale neděláme). Podáváme do housky nebo banketky klasické i vícezrnné.

Pomazánky sladké

Domácí tvaroh

250 g tvarohu
250 g smetany ke šlehání
100 g cukru
Lžíci kakaa

Šlehačku vyšleháme do tuha a opatrně vmícháme do oslazeného tvarohu s kakaem(můžete vynechat v případě alergie).  
Dochutit cukrem.
Podáváme s bílým pečivem nebo piškoty.

Banánová s jablky

250 g tučného tvarohu
1-2 ks banánu
1 ks jablka
dochutit skořicí a medem

Ovoce nastrouhat najemno a vše smíchat s tvarohem dohromady.
Podáváme na bílém pečivu.

Hlavní jídla

Pizza sýrová

250g hladké mouky (bezlepkové, špaldové)
½ čerstvých kvasnic
1 ks vejce
3 lžíce oleje
Špetka soli
Vlažná voda nebo mléko na zadělání

Náplň:
100 g mozzarella
120 g eidam (gouda)
80 g niva nebo hermelín
200 – 250 g loupaných rajčat (rozmixovat a smíchat s oreganem a provensálským kořením)….SUGO
200ml 31% smetany      

Vše smíchat v zadělávací míse a pořádně vypracovat vláčné a hladké těsto. Nechat vykynout.

Po vykynutí vyválet placku v požadovaném tvaru a tloušťce. Potřít sugem a posypat sýrem, lehce zalít smetanou a péci na 240°C – 250°C cca 10 minut.

Boloňské špagety

100 -150 g oloupané cibule
olej
250 g mletého kuřecího masa
300 – 400 g sladších drcených rajčat v plechu
sůl
provensálské koření
oregano
česnek

Cibuli orestujeme do zlatova, přidáme mleté kuřecí maso osolíme a opečeme.
Zalijeme drcenými rajčaty a přidáme bylinky. Lehce zahustíme jíškou.
Dochutíme solí, česnekem, v případě kyselejších rajčat trochu přisladit.
Tuto směs podáváme na kvalitních špagetách, sypané sýrem.

Hold on please…

It will only take a second.